Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Κενά μνήμης:Πώς αναγνωρίζεις τα συμπτώματα και πως τα αντιμετωπίζεις.

Πολλές φορές θα σου έχει τύχει να θέλεις να κάνεις κάτι ή να πεις κάτι και αμέσως να το ξεχνάς. Το γεγονός ότι το εμφανίζεις αυτό σε αυτή την ηλικία σε κάνει να αγχώνεσαι για την επερχόμενη άνοια που μπορεί να πάθεις.Ηρέμησε! Δες τα συμπτώματα και τις αιτίες που τα προκαλούν και προσπάθησε να αντιμετωπίσεις τα κενά σου ενισχύοντας την μνήμη σου!









Τα κενά μνήμης δεν σημαίνουν απαραίτητα άνοια!Μπορεί να οφείλονται στο στρες ή σε άλλους παράγοντες και συνήθως δεν είναι ανησυχητικά.Ένας επίσης παράγοντας είναι η ηλικία που προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο και συνεπώς δημιουργεί κενά μνήμης. Η απώλεια μνήμης λόγο ηλικία διαφέρει από την άνοια ως προς το ότι η άνοια δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα. 

Σχετικά παραδείγματα απώλειας μνήμης είναι:

Να ξεχνάτε πού αφήσατε τα κλειδιά σας ή τα γυαλιά σας
Να ξεχνάτε ένα προγραμματισμένο ραντεβού
Να ξεχνάτε τις λεπτομέρειες μιας συνομιλίας
Να ξεχνάτε για ποιο λόγο μπήκατε σε ένα δωμάτιο
Να αποσπάται εύκολα η προσοχή σας
Να δυσκολεύεστε να πείτε κάτι, ενώ ξέρετε τι θέλετε να πείτε.


Συμπτώματα που μας προειδοποιούν για άνοια είναι:

Να δυσκολεύεστε να κάνετε απλές εργασίες όπως να φτίαξετε καφέ ή να πάτε για ψώνια.
Να ξεχνάτε πως γίνονται επαναλαμβανόμενα πράγματα που σχετίζονται με την καθημερινότητά σας.
Να χάνετε το δρόμο σας ακόμα και του σπιτιού σας
Να επαναλαμβάνετε φράσεις και ιστορίες στην ίδια συνομιλία
Να δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις.

Συχνό φαινόμενο είναι και η εμφάνιση ήπιας μορφής διαταραχής που είναι μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στην άνοια και την απώλεια μνήμης.Τα άτομα με ήπια νοητική διαταραχή έχουν περίπου 3-5 φορές πιο αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.Τα συμπτώματά της είναι ίδια με αυτά της διαταραγμένης μνήμης λόγω γήρατος, αλλά είναι πιο συχνά και πιο έντονα.

Τρόποι για να αποφύγετε τις διαταραχές της μνήμης:

1) Η άσκηση θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σας. Παίξτε παιχνίδια στρατηγικής, όπως το σκάκι ή δοκιμάστε το σταυρόλεξο, το Sudoku και άλλα παρόμοια. Διαβάστε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία που σας αρέσουν ώστε να βρίσκεται το μυαλό σας σε εγρήγορση.  



2) Η γυμναστική εκτός από το σώμα βοηθάει και το μυαλό σου. Η σωματική άσκηση ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και βοηθά τα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν τη μνήμη σας. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο για διαταραχές που οδηγούν σε απώλεια μνήμης, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.


3) Προσέξτε τη διατροφή σας. Υιοθετήστε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα. 


4) Αποφύγετε τις κακές συνήθειες όπως κάπνισμα και ποτό. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως το κάπνισμα ευθύνεται για την μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.


5) Να κοιμάστε καλά. Η στέρηση ύπνου μειώνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων στον εγκέφαλο και προκαλεί προβλήματα στη μνήμη, στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων. 





 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου