Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ψηφιακή street art: H Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη!

Ο Στέφανος Γιωτάκης της πρωτοβουλίας Artifesto εξηγεί πως η νέα τάση των wallsters θα ομορφύνει το άχαρο αστικό τοπίο.

    Δείγμα wallster από κτήριο της Ευρώπης
Αντίπαλος των πραγματικών, εντυπωσιακών, murals ή "συνοδοιπόρος" τους στην προσπάθεια ανάδειξης και εξωραϊσμού του αστικού τοπίου;
Ο λόγος για την νέα τάση της "ψηφιακής street art" που φτάνει πλέον και στη Θεσσαλονίκη μέσω της καινοτόμου εταιρείας Artifesto.

Τί σημαίνει όμως ψηφιακή street art;
Σύμφωνα με το Στέφανο Γιωτάκη δεν πρόκειται παρά για τις γνωστές πάνω κάτω σε όλους μας γιγάντιες εκτυπώσεις (Wallster) που συχνά καλύπτουν τις γκρίζες όψεις κτηρίων και πολυκατοικιών ενός αστικού κέντρου.

Ένα τέτοιο Wallster, με κόμικ θεματολογία, πρόκειται για πρώτη φορά να αναρτηθεί στην πόλη, στο κτήριο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής - επί της οδού Μοναστηρίου (αρ 53-55), και ο διαγωνισμός για την επιλογή του έργου που θα απεικονίζει έχει ήδη αρχίσει.

Μάλιστα, ο καλλιτέχνης - που θα επιλεχθεί με online ψηφοφορία- εκτός του ότι θα δει το σχέδιο του να κοσμεί ολόκληρη την πόλη, θα κερδίσει και το έπαθλο των 500 ευρώ. Αρχίσατε να το ξανασκέφτεστε; 

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά εδώ και ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα αυτής της Πέμπτης, 10 του μηνός, με ενδεχόμενη παράταση.

Οι μόνοι περιορισμοί; Η πρόταση σας να ανήκει αποκλειστικά στο είδος του κόμικ και να έχει άμεση σχέση με το θέμα του διαγωνισμού, "Νερό, Πολύτιμο Αγαθό".

    Δείγμα Wallster από κτήριο της Ευρώπης


Ο κύριος Γιωτάκης εξηγεί αναλυτικότερα.

-Καταρχήν, τί ακριβώς είναι το Artifesto;
ο Artifesto είναι μία καινοτόμος εταιρεία που ιδρύθηκε το 2012 και αποσκοπεί στον εξωραϊσμό των πόλεων μέσω καλλιτεχνικών έργων, διαχέοντας κοινωνικά μηνύματα με τη δύναμη που προσφέρει η τέχνη. Συντελεστές του είναι ο Στέφανος Γιωτάκης με σπουδές στις οικονομικές επιστήμες και τη διοίκηση των επιχειρήσεων και ο Αριστείδης Πραντσίδης που αποτελεί τον creative manager της ομάδας.

-Πώς προέκυψε η ιδέα των Wallsters;
-Η ιδέα γεννήθηκε στη θέα μια τοιχογραφίας (mural) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όραμά μας είναι να κατακλυστούν οι πόλεις μας από όμορφες εικόνες με βασικό συστατικό την ενεργή συμμετοχή του κόσμου. Σκοπός μας είναι να φέρουμε σε επαφή όλους τους φορείς της κοινωνίας που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο γεγονός (καλλιτέχνες, πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΜΕ, χορηγοί κ.άλ.)
Τα μάτια μας είναι "The Art of Act", και φιλοδοξούμε να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, με "άρμα" μας την τέχνη.

                    Δείγμα Wallster από κτήριο της Ευρώπης

    Δείγμα Wallster από κτήριο της Ευρώπης

Μέσω του Artifesto επιχειρείται για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο μία ενέργεια εξωραϊσμού τυφλών όψεων με τη συμμετοχή των πολιτών από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο. Τη δυνατότητα αυτή μας προσφέρουν οι ψηφιακές γιγαντοεκτυπώσεις (wallsters) καθώς πλέον δεν υπάρχει ο περιορισμός από το graffiti. Όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες μπορούν να ομορφύνουν τους τοίχους των πόλεων, καθώς μεταβαίνουμε στην εποχή της ψηφιακής Street Art.

-Μιλήστε μας γι' αυτό το πρώτο έργο που θα πραγματοποιηθεί επί της Μοναστηρίου;
Το πρώτο project είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής (Μοναστηρίου 53-55) στη Θεσσαλονίκη, μετά από παραχώρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες πολεοδομικές διαδικασίες. 

Ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός θα έχει τη μορφή κόμικς προκειμένου να αποτελέσει προάγγελο του μουσείου κόμικς που πρόκειται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο καλλιτέχνις που θα κερδίσει το διαγωνισμό θα λάβει χρηματικό έπαθλο της τάξεως των 500 ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος συμμετοχής των καλλιτεχνών πραγματοποιείται φιλτράρισμα των υποβεβλημένων έργων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το τελικό αποτέλεσμα πράγματι θα ομορφαίνει ολόκληρη τη συγκεκριμένη περιοχή. Στη συνέχεια, οι πολίτες θα ψηφίσουν το έργο που τους άρεσε περισσότερο, με μία απλή εγγραφή στο site. 
Η εκτύπωση και η ανάρτηση του Wallster υπολογίζεται να γίνει μέχρι το Σεπτέμβριο.

    Το κτήριο της Μοναστηρίου που πρόκειται να αλλάξει όψη


            Φηφιακή αναπαράσταση του κτηρίου επί της Μοναστηρίου, μετά την ανάρτηση του Wallster

-Γιατί επιλέξατε ως πρώτο θέμα του διαγωνισμού το φλέγον ζήτημα του νερού ως πολύτιμο αγαθό;
-Η θεματολογία που επιλέχθηκε ("Νερό - Πολύτιμο Αγαθό") αποτελεί επίκαιρο θέμα με την ιδιωτικοποίηση του νερού, την πιθανότητα μόλυνσης υδροφόρου ορίζοντα από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, αλλά φυσικά και την αλόγιστη κατανάλωση του. Είναι γεγονός εξάλλου ότι η τέχνη έχει ένα μοναδικό τρόπο να συγκινεί και να κεντρίζει το κοινό αίσθημα.

-Θα ακολουθήσουν κι άλλες αναρτήσεις τέτοιων wallsters μέσα στην πόλη;
-Οραματιζόμαστε να αποκτήσει η δράση μας τη μέγιστη δυνατή παρεμβατικότητα. Πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινάμε τώρα και μάλιστα να το εντατικοποιήσουμε. Δεν είναι μία δράση που θα γίνει μία φορά και δε θα έχει συνέχεια. Μας έχουν ήδη παραχωρηθεί τοίχοι από ιδιώτες και είμαστε σε επαφή και με άλλους φορείς για ανάλογους διαγωνισμούς στο άμεσο μέλλον.
Μακροπρόθεσμα, θα θέλαμε να μην μείνουμε μόνο στον εξωραϊσμό κτηρίων μέσω Wallsters, αλλά να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα επικοινωνίας με τον κόσμο, μέσω της οποίας θα μας προτείνονται αλλαγές για να ομορφύνουν οι πόλεις μας και μέσω αυτής της ανταλλαγής απόψεων να καταλήγουμε σε δράσεις που πραγματικά θα αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον. 

Ψηφιακή αναπαράσταση του κτηρίου επί της Μοναστηρίου, μετά την ανάρτηση του Wallster.


Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου