Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Το παραθυράκι των αιώνιων φοιτητών!!

Λύνονται τα χέρια πρυτάνεων και προέδρων, αφού τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα αποφασίσουν ποιοι πρέπει να διαγραφούν και ποιοι όχι

Παράθυρο για να μη διαγραφούν όλοι οι αιώνιοι φοιτητές από τα πανεπιστήμια άφησε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη σχετικά με την «ανάγκη ελαστικοποίησης του Ν. 4009/2011» για τη διαγραφή ή μη των φοιτητών, διευκρίνισε ότι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα αναλάβουν να ξεχωρίσουν ποιοι από τους λιμνάζοντες φοιτητές θα πρέπει να διαγραφούν και ποιοι όχι. «Τα ιδρύματα, τα οποία έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαγραφή ή μη των φοιτητών, μπορούν στον οργανισμό τους να θεσπίσουν ειδικά κριτήρια για τις περιπτώσεις που θεωρούν ότι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ με την ερώτησή τους στη Βουλή υποστηρίζουν ότι το υπουργείο πρέπει να εφαρμόσει ελαστικά κριτήρια βάσει των οποίων θα κρίνονται οι αιώνιοι φοιτητές οι οποίοι από τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να διαγραφούν από τα μητρώα των ιδρυμάτων ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι την τελευταία τετραετία όλο και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά μαστίζονται από την οικονομική κρίση.
Το ανώτατο ίδρυμα με τους περισσότερους λιμνάζοντες φοιτητές είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο οποίο οι μακροχρόνιοι φοιτητές εκτιμάται ότι φτάνουν τους 55.000. Την ίδια στιγμή στο ΑΠΘ υπολογίζονται σε 16.500 και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε 15.000. Στις σχολές των ΤΕΙ όλης της χώρας οι μη ενεργοί σπουδαστές οι οποίοι εισήχθησαν προ του 2006 ανέρχονται σε 70.000.
Πάντως, με τη διευκρίνιση που έκανε χθες ο υπουργός Παιδείας λύνονται τα χέρια πρυτάνεων ΑΕΙ και προέδρων ΤΕΙ οι οποίοι θα μπορούν να σώσουν και να μη διαγραφούν από τα μητρώα των σχολών παλαιοί φοιτητές οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να πάρουν το πτυχίο τους.
ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ. Αυτό τουλάχιστον ζητούν και οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί. Μιλώντας προ ημερών στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος τόνιζε ότι «είναι σημαντικό να μην προχωρήσει το υπουργείο σε τυφλές και οριζόντιες διαγραφές. Να γίνει, δηλαδή, κάποια εξαίρεση για όσους αιώνιους αποδεδειγμένα προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις».
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Στάθης Ευσταθόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της Ομοσπονδίας με τον κ. Λοβέρδο την περασμένη Δευτέρα. «Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό  αυτών των παλαιών φοιτητών οι οποίοι τον τελευταίο καιρό κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να πάρουν το πτυχίο τους, συμμετέχοντας στις εξετάσεις των μαθημάτων που χρωστούν. Αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν οικονομικά ούτε το πανεπιστήμιο ούτε το κράτος ως φοιτητές, καθώς δεν διατηρούν κανένα φοιτητικό προνόμιο, θα πρέπει να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε να πάρουν το πτυχίο τους».

Πηγή:e-paideia.org

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου