Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Νέος φοιτητής: 10+1 συμβουλές για τον πρώτο χρόνο

Νέος φοιτητής: 10+1 συμβουλές για το πρώτο χρόνο στο πανεπιστήμιο

Αγαπητέ πρωτοετή φοιτητή
Έχεις ήδη αρχίσει τον πρώτο χρόνο φοίτησης σου στο πανεπιστήμιο. Οι πιο κάτω συμβουλές ίσως σε βοηθήσουν να εκμεταλλευτείς καλύτερα αυτά τα υπέροχα χρόνια.
Η σημαντικότερη κίνηση στο πανεπιστήμιο είναι να βρείς την ισορροπία. Ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα, στη διασκέδαση και στη ξεκούραση. Όταν καταφέρεις να ισορροπήσεις και να βρείς χρόνο για όλα αυτά θα τα εκμεταλλευτείς περισσότερο και θα απολαύσεις περισσότερο τα ακαδημαϊκά σου χρόνια.

1. Οργάνωση

Η οργάνωση είναι το πρώτο και κυριότερο. Οργάνωσε το τρόπο που θα μελετάς το κάθε μάθημα. Που θα φιλάς τις σημειώσεις, που θα μελετάς και πόσο θα μελετάς. Δεν υπάρχει κάποια επιτυχημένη συνταγή. Πρέπει να ανάπτυξης όσο πιο νωρίς γίνεται τη δική σου μεθοδολογία και να την ακολουθήσεις πιστά. Ίσως παλαιότεροι φοιτητές σε βοηθήσουν σε αυτό. Προσπάθησε να πάρεις συμβουλές από αυτούς όταν θα είναι σε νηφάλια κατάσταση!

2. Τελευταία στιγμή

Είμαστε λαός της τελευταίας στιγμής. Μας αρέσει να κάνουμε πάντα τη τελευταία στιγμή. Πιστεύουμε ότι έτσι κερδίζουμε χρόνο, ενώ στη πραγματικότητα χάνουμε χρόνο και δεν είμαστε τόσο αποδοτικοί.
Εάν είσαι σε ένα καλό πανεπιστήμιο θα γνωρίζεις το πρόγραμμα κάθε μαθήματος. Πότε είναι οι εργασίες και πότε είναι οι εξετάσεις. Προσπάθησε να ετοιμάσεις ένα πρόγραμμα για το πότε θα λύσεις τις ασκήσεις και τα projects και μην τα αφήσεις τη τελευταία στιγμή.

3. Σωστή Διατροφή

Φυσικά δεν δεν εννοώ pizza, σουβλάκια, γύρους και τέτοια. Προσπάθησε να μειώσεις το έτοιμο φαγητό και να φτιάχνεις κάτι μόνος σου. Εάν δεν σου αρέσει να μαγειρεύεις η πιστεύεις ότι δεν έχεις χρόνο ψάξε να δεις εάν υπάρχει εστιατόριο στο πανεπιστήμιο που παρέχει ποικιλία φαγητών όπου θα μπορείς να trws και σαλάτες και φρούτα.

4. Καλός Ύπνος

Όλοι χρειάζονται ένα καλό ύπνο. Το σώμα σου χρειάζεται 8 καλές ώρες ύπνου και εάν δεν τις παρέχεις στο σώμα σου κάθε βράδυ, θα τις πάρει τις ώρες του μαθήματος ή τις ώρες που διαβάζεις. Επίσης ένας καλός ύπνος ρυθμίζει τον μεταβολισμό, μειώνει το άγχος και αυξάνει τις επιδόσεις στο sex. (ok, το τελευταίο εν δικό μου, αλλά όταν είσαι αγχωμένος και υπέρβαρος πόσο sex μπορείς να κάμεις!).

5. Ομάδες / Όμιλοι

Στα πανεπιστήμια υπάρχουν ομάδες και όμιλοι για όλους και για τα πάντα. Είσαι αθλητικός τύπος; Τότε διάλεξε ένα sport που σου αρέσει και γραφτού στην ομάδα του πανεπιστημίου. Είσαι ανήσυχος τύπος; Τότε γραφτού στον όμιλο για το περιβάλλον και σώσε τον πλανήτη.
Όταν είσαι ένα ενεργό μέλος της κοινωνίας, θα παράγεις θετικό έργο και θα μάθεις πολλά νέα πράγματα. Επίσης θα φαίνεται ωραίο στο βιογραφικό σου. Τέλος θα κάνεις νέες γνωριμίες.

6. Επαφή

Προσπάθησε να κρατήσεις επαφή με τα άτομα που σε ενδιαφέρουν αλλά δεν τα βλέπεις τόσο συχνά. Skype, facebook, emails ακόμη και τηλεφωνήματα κάθε τόσο είναι διάφοροι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να μη χάσεις επαφή.
Καλή ώρα η novia που γνώρισε όταν ήταν μικρή μια κοπέλα από Σερβία σε μια κατασκήνωση και εδώ και τόσα χρόνια κράτησε επαφή αρχικά με αλληλογραφία και μετά με emails.

7. Ενεργή συμμετοχή

Στο σχολειό οι cool μαθητές κάθονται στο βάθος και δεν μιλάνε. Στο πανεπιστήμιο οι cool φοιτητές, συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα, απαντούν τις ερωτήσεις του καθηγητή και μοιράζονται τις απόψεις τους με τους υπόλοιπους φοιτητές.

8. Υπηρεσίες του πανεπιστημίου

Προσπάθησε να εκμεταλλευθείς όλες τις υπηρεσίες του πανεπιστήμιο. Τη βιβλιοθήκη, το γυμναστήριο, το κέντρο καριέρας ακόμη και ψυχολόγο εάν έχει όπου θα μπορείς να του πεις τα εσώψυχα σου!

9. Δουλειά

Μια part-time δουλειά θα σε βοηθήσει σε πολλά πράματα. Επιπλέον εισόδημα, νέες γνωριμίες, νέες εμπειρίες και ο μελλοντικός σου εργοδότης θα εντυπωσιαστεί όταν το δει στο βιογραφικό σου.

10. Διασκέδασε!

Το τελευταίο και καλύτερο. Εάν είσαι σωστά οργανωμένος, θα βρείς χρόνο και για parties, και για εκδρομές, και για ψώνια και ότι άλλο θέλεις.


Πηγή: www.bookbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου